Provinciekaarten

Provinciekaarten zijn kaarten die de verschillende provincies van een land weergeven. In deze blog gaan we dieper in op provinciekaarten van Nederland en België. We zullen onder andere kijken naar de geschiedenis van provinciekaarten, hoe ze worden gemaakt en waarvoor ze worden gebruikt.

Postcode provinciekaart Utrecht

Geschiedenis van provinciekaarten

Provinciekaarten bestaan al sinds de middeleeuwen. In Nederland werden in de zestiende en zeventiende eeuw provinciekaarten gemaakt die voornamelijk werden gebruikt door militairen en bestuurders. In België werden er in dezelfde periode provinciekaarten gemaakt die werden gebruikt door cartografen en landmeters.

In de negentiende eeuw werden provinciekaarten steeds belangrijker voor de ontwikkeling van de infrastructuur en de economie. Er werden toen ook meer gedetailleerde kaarten gemaakt, waarop niet alleen de provincies, maar ook de gemeenten en dorpen werden aangegeven.

Hoe worden provinciekaarten gemaakt?

Provinciekaarten worden gemaakt met behulp van geografische informatiesystemen (GIS). Deze systemen combineren gegevens uit verschillende bronnen, zoals satellietbeelden, luchtfoto’s, landmeetkundige gegevens en volkstellingen. Met behulp van deze gegevens worden kaarten gemaakt die de provincies en hun grenzen weergeven. Daarnaast worden er ook specifieke kaarten gemaakt voor bepaalde doeleinden. Zo worden er bijvoorbeeld kaarten gemaakt voor de landbouwsector, waarop de grondsoorten en landbouwgebieden worden aangegeven.

Een Kaart Laten Samenstellen

Wilt u een kaartbeeld laten samenstellen?
Aan de hand van het gebied wordt er bepaald hoe groot de kaart wordt en het daarbij behorende detailniveau. De drie elementen die een kaart maken; gebied, formaat en detail staan allemaal met elkaar in verbinding.
Niet helemaal voor ogen wat de mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Diverse kaarten

Groot assortiment

Gratis verzending

Bestellingen boven €100,-

Retourneren mogelijk

30 Dagen bedenktijd

Veilige checkout